Αρχική Εκτυπώστε ατην σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα Χάρτης της ιστοσελίδας Ε-mail Join our facebook page
Γαστρονομία & Τοπικά Προϊόντα
online booking
Myrties Boutique Apartments
Μυρτιές, Κάλυμνος 85 200 Ελλάδα
Τηλ. +30 6986285888
Τηλ. & Φαξ: +30 22430 47306
E-mail: info@myrtiesboutiqueapartments.gr
E.O.T. MHTE : 1143K123K0570501

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ:

Το φημισμένο από την αρχαιότητα, αγνό θυμαρίσιο μέλι

Τα περίφημα μανταρίνια της κοιλάδας του Βαθύ και όλα τα εσπεριδοειδή όπως οι φράπες & τα περγαμόντα

Tη καλύμνικη μυζήθρα (χλωρή & ξερή),  τη κοπανιστή και το καλύμνικο καλαθάκι (αλμυρό ημίσκλυρο τυρί)

Την Κρίθινη Κουλούρα (σκληρή κριθαροκουλούρα) ζυμωμένη και με μαστίχα, ιδιαίτερη Βυζαντινή γεύση

Επτάζυμο ψωμί & παξιμάδι (ζυμωμένο με ούζο & γλυκάνισο -  Βυζαντινή γεύση)

Ανάμα, το ντόπιο γλυκό κρασί

 

ΤΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ 
 
Πηγή παραγωγής, επεξεργασίας, προμήθειας και εξαγωγής των φυσικών σπόγγων στην Ελλάδα είναι το νησί της Καλύμνου. Το φυσικό σφουγγάρι δεν είναι βιομηχανικό προϊόν, είναι ζωντανός οργανισμός. Το φυσικό σφουγγάρι της θάλασσας, δεν είναι τίποτα άλλο από το σκελετό ενός θαλάσσιου ζώου. Τα σφουγγάρια αναπτύσσονται, επιβιώνουν και εξαρτώνται άμεσα από το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Η ποικιλότητα των μορφών είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, ο φωτισμός, η ύπαρξη ή όχι ρευμάτων, ο κυματισμός, το βάθος, ακόμα και η ηλικία του ζώου. Υπάρχει στη φύση σε ποικίλα χρώματα, μορφές, μεγέθη και συστάσεις. Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες είδη.     

Τα σφουγγάρια θαλάσσης χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αλλά χρησιμοποιούνται εδώ και  χρόνια, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής μας, στην υγεία και την αισθητική.  

Οι φυσικοί σπόγγοι σε σχέση με το συνθετικό σφουγγάρι, έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα. Είναι απορροφητικότεροι, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν λεκιάζουν, δεν διατηρούν μυρωδιές και η μαλακή τους σύσταση βοηθά στον καλύτερο και χωρίς ερεθισμούς καθαρισμό του δέρματος.


Στη Βιομηχανία τα χρησιμοποιούν για το καθαρισμό της πορσελάνης και των παντός είδους φακών. Χρησιμοποιούνται στο καθαρισμό των καθαρόαιμων αλόγων κούρσας.
Και εμείς τα χρησιμοποιούμε τόσο στη  καθημερινή μας υγιεινή όσο και για παραφαρμακευτική χρήση.
Μην παραλείψετε κατά την περιήγηση σας στο νησί να επισκεφτείτε κάποιο από τα εργαστήρια σπόγγων της προκυμαίας  στη Πόθια, για να γνωρίσετε από κοντά το θαυμαστό κόσμο και την επεξεργασία αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος.