Αρχική Εκτυπώστε ατην σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα Χάρτης της ιστοσελίδας Ε-mail Join our facebook page
H Κάλυμνος
Λίγη Ιστορία
online booking
Myrties Boutique Apartments
Μυρτιές, Κάλυμνος 85 200 Ελλάδα
Τηλ. +30 6986285888
Τηλ. & Φαξ: +30 22430 47306
E-mail: info@myrtiesboutiqueapartments.gr
E.O.T. MHTE : 1143K123K0570501
H Κάλυμνος βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αιγαίου Πελάγους. Είναι το τέταρτο σε έκταση και το τρίτο σε πληθυσμό των Δωδεκανήσων. Στα βορειοδυτικά της βρίσκεται το νησί της Λέρου και στα βορειοανατολικά της βρίσκεται το νησί του Ιπποκράτη, η Κως.
Μαζί με τη Λέρο στην αρχαιότητα ήταν γνωστές ως «αι Καλύδναι Νήσοι».
Οι πρώτοι κάτοικοι πιθανολογείται πως ήταν οι Κάρρες, οι Λέλεγες και οι Πελασγοί ενώ αργότερα κατά τη προϊστορική εποχή εγκαταστάθηκαν στο νησί και Δωριείς από τη Πελοπόνησσο.
Έτσι η Αρχαία Πρωτεύουσα του νησιού λέγεται ʼΑργος μέχρι σήμερα.
Ό Όμηρος, αναφέρει στην Ιλιάδα (στοιχ.664-668), ότι η Κάλυμνος μαζί με τη Κω, τη Νίσυρο, τη Κάσο και τη Κάρπαθο, συνεκστράτευσαν στο Τρωϊκό Πόλεμο με 30 πλοία.

Μετά το τέλος των Περσικών πολέμων έγινε μέλος της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Σπαρτιάτες και Πέρσες ήταν οι τελευταίοι κατακτητές πριν απελευθερωθεί από το Πτολεμαίο το 333 π.Χ.
Τους Ρωμαίους κατακτητές το 144 π.Χ. διαδέχτηκε η Βυζαντινή περίοδος κατά την οποία το νησί δέχτηκε πολλές επιδρομές από Πειρατές & ʼΑραβες.
Η επιδρομές των Αράβων ερημώνουν τους παραθαλάσσιους οικισμούς και αναγκάζουν τους κατοίκους να καταφύγουν σε ορεινές περιοχές τις οποίες και οχυρώνουν.
Το 554 μ.Χ. ένας ισχυρός σεισμός προκαλεί τη καταβύθιση της περιοχής ανάμεσα στη Τέλενδο και την υπόλοιπη Κάλυμνο, διαμορφώνοντας έτσι τη σημερινή εικόνα του νησιού.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους οι κάτοικοι κτίζουν το Κάστρο της Χώρας, προκειμένου να προστατευθούν από τους Πειρατές και αρχές του 14ου αιώνα η Κάλυμνος περνάει στα χέρια του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη όπου την ίδια περίοδο κτίζεται και το Κάστρο της Χρυσοχεριάς.

 
Το 1523 μ.Χ. τα Δωδεκάνησα παραδίδονται από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,
 η οποία πολύ αργότερα, το 1912 τα παραχωρεί στην Ιταλία όταν χάνει το πόλεμο.
Οι Ιταλοί & οι Γερμανοί ήταν οι τελευταίοι κατακτητές της Καλύμνου, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, το 1948 ενώθηκαν με τη Μητέρα Ελλάδα.