Αρχική Εκτυπώστε ατην σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα Χάρτης της ιστοσελίδας Ε-mail Join our facebook page
Μυρτιές
online booking
Myrties Boutique Apartments
Μυρτιές, Κάλυμνος 85 200 Ελλάδα
Τηλ. +30 6986285888
Τηλ. & Φαξ: +30 22430 47306
E-mail: info@myrtiesboutiqueapartments.gr
E.O.T. MHTE : 1143K123K0570501
ΜΥΡΤΙΕΣ (8 χλμ. Από τη Πόθια & το Λιμάνι)
Οι πάρα πολλές μυρτιές που υπήρχαν έδωσαν το όνομά τους στον οικισμό και στη Παναγιά τη Μυρτιώτισσα που βρέθηκε μέσα στους θάμνους. Απέναντι απο τις Μυρτιές με τους εντυπωσιακούς βράχους, είναι το νησί της Τελένδου. Παραθαλάσσια περιοχή με παραλίες απο βότσαλο, έχει το προνόμιο να έχει την ωραιότερη θέα προς τη Τέλενδο. Στην περιοχή υπάρχουν εστιατόρια, μαγαζιά και συχνή συγκοινωνία, ανά ώρα, με λεωφορείο για τη πόλη και τις άλλες περιοχές του νησιού. Απο το λιμανάκι των Μυρτιών σε 5 λεπτά μεταφέρεται κανείς στη Τέλενδο με μικρά καίκια ή στη Λέρο μία φορά την ημέρα με μεγαλύτερο καίκι. Η διαδρομή για Τέλενδο είναι πανοραμική, ειδικά το βράδυ με φεγγάρι, που το άνοιγμα θυμίζει ασημιά λιμνοθάλασσα  
MΕΛΙΤΣΑΧΑΣ
Σε μικρή απόσταση πίσω από τις Μυρτιές είναι ο οικισμός του Μελιτσάχα. Παραδοσιακό λιμανάκι, και καταφύγιο για τις ψαρόβαρκες, επάνω στην ομώνυμη παραλία. Ψαροταβέρνες πάνω στην παραλία ικανοποιούν όλες τις γευστικές απαιτήσεις. Στο ύψωμα βρίσκεται ο ʼγιος Ιωάννης ο Μελιτσάχας χτισμένος πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας με καταπληκτικά επιδαπέδια ψηφιδωτά.


TΕΛΕΝΔΟΣ
Η Τέλενδος είναι το νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι απο την τουριστική περιοχή της Καλύμνου με τα σπιτάκια της στραμμένα όλα προς την θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί με την υπόλοιπη Κάλυμνο. Λιγοστοί οι κάτοικοι που μένουν μόνιμα στο νησί, αλλά τυχεροί μιά που δεν υπάρχουν τροχοφόρα και ζουν μέσα στην ηρεμία ενός ευλογημένου τόπου.
Η απόσταση που χωρίζει τα 2 νησιά είναι 700 μ. και η συγκοινωνία διεξάγεται με καίκια, περίπου κάθε  5-10 λεπτά απο το λιμανάκι των Μυρτιών.
Κάποτε η Τέλενδος ήταν ενωμένη με την Κάλυμνο. Ένας καταστροφικός σεισμός που έγινε το 554 μ.Χ. χώρισε το νησί απο την υπόλοιπη Κάλυμνο. Δείγμα της ενώσεως που υπήρχε είναι τα ερείπια που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας μεταξύ των δυο νησιών τα οποία είναι ορατά κατά την μεταφορά στην Τέλενδο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
 
Η Τέλενδος εκτός απο το τουριστικό της ενδιαφέρον έχει και ιστορική σημασία. Υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί ερείπια κυρίως της παλαιοχριστιανικής περιόδου αλλά και μυκηναϊκά θολάρια. Περπατήστε στα στενά σοκάκια της, ανεβείτε προς το πευκοδάσος, καθίστε στις υπέροχες ψαροταβέρνες της και απολαύστε το φαγητό ή το καφέ σας με την ηρεμία του κύματος δίπλα σας. Οι  κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Όμορφες παραλίες για κολύμπι είναι ο Χοκλακάς, η Πόθα κ.α.


 
Αξιοθέατα της Τελένδου
  • Η εκκλησία της Παναγιάς με τη θαυματουργή εικόνα της εορτάζει στις 15 Αυγούστου
  • Το εξωκλήσσι του Αγίου Γεωργίου
  • Η παλαιοχριστιανική νεκρόπολις
  • Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου με την ανεπανάληπτη θέα κ.α.

ΜΑΣΣΟΥΡΙ (9 χλμ από τη Πόθια & το Λιμάνι)
 
Το Μασούρι είναι ο οικισμός μετά τις Μυρτιές δυτικά της Καλύμνου απέναντι από την Τέλενδο και αυτό. Παραθεριστικό κέντρο με μεγάλη αμμώδη παραλία που εδω χτυπάει σε πιο έντονο ρυθμό, ο παλμός της τουριστικής περιόδου. Γραφική περιοχή που γύρω της υψώνονται επιβλητικοί βράχοι, θεωρείται η αρχή της αναρριχητικής περιοχής του νησιού.
Στη περιοχή υπάρχουν εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, κλπ
Αξιοθέατο του Μασσουριού είναι το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη πάνω στο βράχο με την πανοραμική θέα.