Αρχική Εκτυπώστε ατην σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα Χάρτης της ιστοσελίδας Ε-mail Join our facebook page
Μυρτιές
Μοναστήρια & Εκκλησιές
online booking
Myrties Boutique Apartments
Μυρτιές, Κάλυμνος 85 200 Ελλάδα
Τηλ. +30 6986285888
Τηλ. & Φαξ: +30 22430 47306
E-mail: info@myrtiesboutiqueapartments.gr
E.O.T. MHTE : 1143K123K0570501
Τα Ιερά Προσκυνήματα της Καλύμνου,Μονή των Αγίων Πάντων & Ι.Ν. Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, με το άφθαρτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Σάββα του Θαυματουργού,
Μαθητού του Αγίου Νεκταρίου της Αίγινας.
Γυναικείο Μοναστήρι στη πλαγιά πάνω από το Λιμάνι του νησιού. Το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων εορτάζει τη Κυριακή των Αγίων Πάντων (κινητή εορτή), & Ο Ι.Ν. του Αγίου Σάββα τη 5η Κυριακή των Νηστειών, επίσης στις 5 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, γίνεται Ολονυκτία.


Μονή του Αγίου Παντελεήμονος με τη Θαυματουργή εικόνα του Αγίου που δεν δέχεται πόρτα στην Εκκλησία του ! 
 
Λέγεται ότι θέλει να βλέπει απέναντι την Αμοργό, το νησί της Μητέρας του ! Πρόκειται για την παλαιότερη Μονή της Καλύμνου & Κρυφό Σχολειό. Είναι Ανδρική Μονή, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με έναν Μοναχό μόνο και στη Χάρη του στις 27η Ιουλίου εορτάζει όλη η Κάλυμνος. Το πανηγύρι αρχίζει από την παραμονή.


Μονή Ευαγγελίστριας στο Άργος. Γυναικεία Μονή, εορτάζει την 25η Μαρτίου.
Μονή Αγίας Αικατερίνης στους Βοθύνους. Γυναικεία Μονή, εορτάζει την 25η Νοεμβρίου αλλά και 13 μέρες μετά με το Παλαιό Ημερολόγιο.
Μονή Αναλήψεως στη Χώρα. Γυναικεία Μονή, εορτάζει της Αναλήψεως του Κυρίου, 40ημέρες μετά το Πάσχα (κινητή εορτή).
Μονή Παναγίας Ελεούσης στο Ρότσο. Γυναικεία Μονή, εορτάζει τη 2α Ιουνίου.

Υπάρχουν επίσης τα Ησυχαστήρια των,

• Τιμίου Σταυρού, στο Καντούνι (φωτογραφία)
• Αγίου Ανδρέου, στη Χαλή
• Αγίου Παύλου
• Αγίας Τριάδoς, στη Χαλή
• Αγίου Κυπριανού, στους Βοθύνους
• Αγίας Μακρίνης, στο ΒαθύΙστορικές Εκκλησίες,

Ο "Χριστός της Ιερουσαλήμ" είναι μία τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, που βρίσκεται στην περιοχή Λιμνιώτισσα, σε απόσταση 200 μ. δυτικά της Χώρας Καλύμνου, δίπλα στην ασφαλτοστρωμένη οδό που οδηγεί από τη Χώρα προς τον Πάνορμο. Στην ευρύτερη περιοχή όπου περιλαμβάνεται και η παλαιοχριστιανική βασιλική του Χριστού της Ιερουσαλήμ απλωνόταν κατά τους προχριστιανικούς χρόνους το τέμενος του Δηλίου Απόλλωνος, του προστάτη και πολιούχου θεού της Καλύμνου. Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες ο χώρος αποτελούσε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου. Εδώ υπήρχαν οι ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, Θέατρο, Γυμνάσιο, Βουλευτήριο. Η επικράτηση του χριστιανισμού μετά από τους διωγμούς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων επέφερε το κλείσιμο και την καταστροφή του Ιερού. Η βασιλική οικοδομήθηκε τον 5ο αι. μ.Χ., καταστράφηκε πιθανότατα στα μέσα του 6ου αι. από σεισμό και επισκευάστηκε στη συνέχεια, ενώ 40 μ. νοτιοανατολικά της οικοδομείται μία ακόμη βασιλική, η Αγία Σοφία. Τον 7ο αι. εγκαταλείπεται λόγω των αραβικών επιδρομών. Από τη βασιλική του Χριστού της Ιερουσαλήμ έχει αποκαλυφθεί μόνο το ανατολικό τμήμα από τις ανασκαφές του ʼγγλου Ch. Newton και του Ιταλού M. Serge το 1937. Σε καλή κατάσταση διατηρείται η αψίδα του ιερού βήματος σε ολόκληρο το ύψος της. Ως οικοδομικό υλικό έχουν χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικά μέλη και ενεπίγραφοι δόμοι από οικοδομήματα του αρχαίου ιερού του Δηλίου Απόλλωνα που προϋπήρχε στον ίδιο χώρο. Το κεντρικό κλίτος είναι στρωμένο με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες, ενώ το νότιο καλύπτεται με ψηφιδωτή σύνθεση που περιλαμβάνει ζώα μέσα σε φυσικό περιβάλλον.
Μιχαήλ Κουτελλάς,
Αρχαιολόγος

Το Κάστρο της Χώρας Καλύμνου καλύπτει την ευρεία κορυφή ενός απότομου ορεινού υψώματος που ευρίσκεται σε μικρή απόσταση στα βορειοανατολικά του οικισμού της Χώρας, σε υψόμετρο 255 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα ισχυρά τείχη του Κάστρου αγκαλιάζουν περιμετρικά το χώρο περικλείοντας έκταση 30.500 τ.μ. Εδώ απλώνεται εσωτερικά ένας εκτεταμένος πυκνοδομημένος μεσαιωνικός οικισμός, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε ολόκληρη την έκταση του διαθέσιμου χώρου. Τα σπίτια είναι κτισμένα το καθένα σε επαφή με τα γειτονικά του. Στην πλειοψηφία τους έχουν μικρές διαστάσεις, ενώ δεν λείπουν και μεγαλύτερα. ʼλλα είναι ισόγεια και άλλα διαθέτουν όροφο. Εντός της καστροπολιτείας υπάρχουν και δέκα εκκλησάκια σε καλή κατάσταση. Τα περισσότερα διατηρούν τοιχογραφίες των μεταβυζαντινών χρόνων. Το Κάστρο πρωτο κτίστηκε κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Κατά τη διάρκεια της Ιπποτοκρατίας διευρύνθηκε και ξανακτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα. Τα τείχη είναι κατασκευασμένα από αργολιθοδομή και ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Στο άνω μέρος τους διαθέτουν επάλξεις σχήματος διπλής χελιδονοουράς. Η κατοίκηση στο Κάστρο συνεχίστηκε και κατά την Τουρκοκρατία, ως τις αρχές του 18ου αιώνα, οπότε και το Κάστρο εγκαταλήφθηκε και ο πληθυσμός μετοικησε στις υπώρειες του υψώματος όπου οργανώνει τον οικισμό της Χώρας.
Μιχαήλ Κουτελλάς,
Αρχαιολόγος
Παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Μελιτσάχα (πάνω από την παραλία Μελιτσάχας, δίπλα στο νεότερο εκκλησάκι Αγίου Ιωάννη Προδρόμου - 5ος μ. Χ. αι.). Ερείπια μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Προϋπήρχε εδώ αρχαίο οικοδόμημα δωρικού ρυθμού, προφανώς λατρευτικό. Τα σωζόμενα μέρη του ναού και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη αντανακλούν τις αισθητικές στυλιστικές τάσεις της περιόδου. Υπάρχει ψηφιδωτό καλής ποιότητας στο νάρθηκα.
Ο Αη Γιάννης ο Μελιτσάχας, εορτάζει το καλοκαίρι ανήμερα της επετείου της Αποκεφάλισης του Ιωάννη του Προδρόμου και το βράδυ γίνεται το έθιμο με το άναμμα των φανών (οι φωτιές που πηδούν τα παιδιά) που γιορτάζεται με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων ! Ειδικά στην περιοχή του Καντουνιού, κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι και το γλέντι αρχίζει … !

Οι Εκκλησιές & Ενορίες της Καλύμνου,

Οι γειτονιές της Καλύμνου, ειδικά αυτές της Πόλης της Πόθιας, καθορίζονται από τους Ναούς των Ενοριών τους, του Χριστού, του Θεολόγου, της Καλαμιώτισας, της Ευαγγελίστριας, της Ανάστασης, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Βασιλείου, της Αγίας Τριάδας κλπ ʼλλοι είναι Ιστορικοί Ναοί, άλλοι είναι πιο απλοί, άλλοι είναι μεγάλοι και άλλοι είναι μικροί, όλοι όμως φέρουν τη σφραγίδα της αγάπης των ενοριτών τους και αποδεικνύουν με το καλύτερο τρόπο το υψηλό θρησκευτικό αίσθημα και συναίσθημα των κατοίκων του νησιού !

 
Ιερά Μητρόπολης Καλύμνου, Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ο Χριστός, για τους απανταχού Καλύμνιους !)
To Μαρμάρινο Τέμπλο είναι έργο του Πατέρα Χαλεπά και οι Αγιογραφίες έργο του Αντώνη Καραφυλλάκη.

Ο Άγιος Νικόλαος στο Λιμάνι
εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, στο Νησί των Σφουγγαράδων, την Κάλυμνο, η Εορτή του Αγίου & Πολιούχου των Θαλασσινών έχει ιδιαίτερη σημασία & λαμπρότητα !
Και υπάρχουν πολλές εκκλησιές στο νησί αφιερωμένες στον ʼγιο Νικόλαο που εορτάζουν αυτή την μέρα !Η Παναγιά της Χώρας ή Παναγιά των Τσικουών (1794)
O Iστορικός Ι.Ν. της Παναγίας της Κεχαριτωμένης με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο της, βρίσκεται στην Χώρα, την πρώτη πρωτεύουσα της Καλύμνου και έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, σχετικά με την εύρεση της παλαιάς εικόνας της Παναγίας, που κοσμεί την εκκλησία και σχετικά με την ανέγερση του ναού, όπου χρησιμοποιήθηκαν υλικά (κίονες, κιονόκρανα, επιγραφές, ανάγλυφα, δόμοι) από το Ιερό του Δήλιου Απόλλωνα. Σήμερα σώζονται, στα αρχικά τους εμφανή σημεία,σε άριστη κατάσταση Πρόκειται γιά Ιστορικό Ναό που είναι Τρίκλητη Βασιλική, γνωστή και ως η Παναγιά της Χώρας ή ως Παναγιά των Τσικουών. Επί Τουρκοκρατίας ήταν ουσιαστικά το Ληξιαρχείο της Καλύμνου. Εδώ θα βρείτε παλιές σφραγίδες & βουλοκέρια και μιά σειρά ιστορικών εγγράφων και εκκλησιαστικών κημηλίων. Ενώ οι περισσότεροι Ναοί της Καλύμνου έχουν αγιογραφηθεί εξ' ολοκλήρου, ο κάθε ένας, από έναν αγιογράφο, η Παναγιά της Χώρας έχει χαρακτηριστικά έργα όλων των σημαντικών Ζωγράφων & Αγιογράφων του νησιού.


Όπως όλοι οι Έλληνες έτσι και οι Καλύμνιοι λατρεύουν την Παναγία με σεβασμό και αγάπη και κάθε που λατρεύεται Η Χάρη Της οι Εκκλησιές Της γεμίζουν,


 • Η Παναγιά Η Κυρά-Ψηλή στο Βαθύ, (φωτογραφία)
 • Η Παναγιά Η Κυρά-Χωστή στο Βαθύ,
 • Η Παναγιά των Αργινωντών,
 • Η Παναγιά η Μυρτιώτισσα,
 • Η Παναγιά Η Γαλατιανή,
 • Η Παναγιά της Τελένδου Η Θαυματουργή,
 • Η Παναγιά της Ψερίμου,
 • Η Παναγιά της Χαλής,
 • Η Παναγιά των Βοθύνων,
 • Η Παναγιά των Μυρτιών,
 • Η Παναγιά στο Λαφάσι,
 • Η Παναγιά στο Καντούνι 
                                                                                                                                                                                                                                                          
Μεγάλα πανηγύρια παραμονή της Παναγιάς το 15 Αύγουστο έχουμε στην Τέλενδο, στα Αργινώντα και στη Ψέριμο.  Ανήμερα εορτάζει ο Βαθύς με την Κυρά-Ψηλή του.

Οι Άγιοι Απόστολοι στην Παλιόνησο, γίνεται Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός στις 29 Ιουνίου με παραδοσιακό φαγητό, τηγανίτες, τσαμπουνιστούς χορούς μέχρι πρωίας. Η γαστρονομία του διημέρου περιλαμβάνει, μιρμιζέλι (η καλύμνικη χωριάτικη με κριθαροκουλούρα) ρεβίθια στο φούρνο, φύλλα (ντολμαδάκια), κοκκινιστή κατσίκα και μουούρι (γεμιστό κατσικάκι στη γάστρα). Το γεύμα συνοδεύεται από ζυμωτό ψωμί, καλύμνικο κρασί και για επιδόρπιο τηγανίτες.
 
 
 
Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Τριάδας στο Κάστρο στης Χώρας (η ανάβαση είναι καταπληκτική), καθώς και στο Εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος στις Ελιές αλλά και στο Πιθάρι,
στο Μοναστήρι των Παλαιοημερολογιτών, με μοναδική φιλοξενία και φιλέματα από τα προϊόντα της Μονής (προσέλευση είτε με καϊκι είτε με πεζοπορία μέσω Άργους.
Του Σταυρού στην Νερά με φαγοπότι ……. Και οι Αη Γιώργηδες, στις «Πεζούλες», «το Πουλαράκι» και άλλοι ….


 
 
Ο Αη Γιάννης ο Μελιτσάχας, εορτάζει το καλοκαίρι ανήμερα της επετείου της Αποκεφάλισης του Ιωάννη και το βράδυ είναι το έθιμο με τους φανούς (φωτιές) που γιορτάζεται με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων ειδικά στην περιοχή του Καντουνιού όπου κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι …… ! 
Στη Κάλυμνο τα μικρά εκκλησάκια είναι πολλά και διάσπαρτα, στα βουνά,
ανάμεσα στα βράχια 
ή στη μέση του κάμπου, ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών !
Οι πιστοί Καλύμνιοι ακόμα και υπό κατοχή δεν φοβήθηκαν ποτέ να εκφράσουν την πίστη τους !
Για περισσότερες πληροφορίες :

Ιερά Μητρόπολις Λέρου-Καλύμνου & Αστυπαλαίας www.im-leka.gr

 ή Δήμος Καλυμνίων
http://www.kalymnos-isl.gr/el/culture/churches-and-monasteries