Αρχική Εκτυπώστε ατην σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα Χάρτης της ιστοσελίδας Ε-mail Join our facebook page
Μυρτιές
Σπήλαια
online booking
Myrties Boutique Apartments
Μυρτιές, Κάλυμνος 85 200 Ελλάδα
Τηλ. +30 6986285888
Τηλ. & Φαξ: +30 22430 47306
E-mail: info@myrtiesboutiqueapartments.gr
E.O.T. MHTE : 1143K123K0570501
Τα Σπήλαια της Καλύμνου

Η Κάλυμνος διαθέτει  αρκετά σπήλαια, κάποια με αρχαιολογική αξία και άλλα με γεωλογική  αξία λόγω των σχηματισμών του πετρώματος τους. Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία τα έχει καταγράψει και κάποια τα  έχει χαρτογραφήσει.
 
       Το Σπήλαιο της Κεφάλας (επισκέψιμο)
Ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια που είναι και πολύ κοντά στην Πόθια. Βρίσκεται λίγο πιο πέρα από τη Μανή της Αγίας Αικατερίνας στην περιοχή της Κεφάλας. Ενδιαφέρον για τους Σπηλαιολόγους παρουσιάζει ο μακρύς διάδρομος των 103 μέτρων με τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Αρχικά είχε καταγραφεί ως το σπήλαιο του Δία. Πιστεύεται επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε από Πειρατές που αναζητούσαν θησαυρό. Το σπήλαιο είναι ευκολότερα προσβάσημο από θαλάσσης με σκάφος ενώ μπορείτε να το πλησιάσετε και οδικά από χωματόδρομο καλύτερα με τζιπάκι.
  
       Το Σπήλαιο των Επτά Παρθένων
Ένα χαρτογραφημένο σπήλαιο στη περιοχή του Φλασκά. Έχει συνδεθεί με το μύθο των Επτά Παρθένων  που ζητήθηκαν από τους πειρατές. Έχουν βρεθεί αναθέματα και άλλα αρχαία ευρήματα. Υπάρχει επίσης στο εσωτερικό, μία μικρή λιμνούλα με σκαλοπάτια λαξευμένα από πέτρα.
  
       Το Σπήλαιο στα Σκάλια
Το σπήλαιο βρίσκεται 1χλμ πριν το χωριό Σκάλια, στη δεξιά πλευρά του δρόμου θα δείτε το άνοιγμα της σπηλιάς με το απαράμιλλο φυσικό διάκοσμο από σταλακτίτες και κρυστάλλους. Παρά την ταλαιπωρία της απότομης κατάβασης των 6 μέτρων στο εσωτερικό της στο τέλος αποζημιώνεσαι με το παραπάνω.  

       Το Σπήλαιο στα Στημένια
Το σπήλαιο στα Στημένια έχει μια όρθια είσοδο 12 μέτρων και έναν εξαιρετικό Λιθοματικό διάκοσμο. Βρίσκεται ΒΑ της κοιλάδας του Βαθύ, σε μια περιοχή που ονομάζεται Άγιος Νικόλαος. ΒΔ στην ίδια κοιλάδα έχουν βρεθεί άλλα δύο σπήλαια που θεωρείται ότι κατοικήθηκαν τα προϊστορικά χρόνια. Στη γύρω περιοχή έχουν βρεθεί επίσης παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά κεραμικά.
   
       Το Σπήλαιο στο Δασκαλιό
Βρίσκεται στο φιόρδ, στην είσοδο του μικρού λιμανιού της Ρίνας στο Βαθύ, υπάρχει μόνον ένας τρόπος να το προσεγγίσετε, δια θαλάσσης και να ανέβετε τα χωματένια σκαλιά που έχουν σκαλιστεί στο βράχο. Αν και είναι γνωστό ότι το σπήλαιο έχει λεηλατηθεί πολλές φορές, τα ευρήματα εδώ χρονολογούνται από τους Μινωικούς χρόνους και παλιότερα, ως εκ τούτου πάμε πίσω τουλάχιστον 5.000 χρόνια.
  
       Το Σπήλαιο Χοιρομάνδρες
Αυτό το Σπήλαιο κάτω από το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων στην Πόθια, χρησιμοποιήθηκε και για στέγαση αλλά και ως τόπος λατρείας. Έχουμε ευρήματα κυρίως Νεολιθικής εποχής αλλά και πολλά όστρακα που χρονολογούνται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.
   
       Το Σπήλαιο της Ψερίμου
Είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη και εκτός από το άρθρο με πολλές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα, δεν έχει λάβει επίσημη αναγνώριση ακόμα. Οι εικόνες του όμως κόβουν την ανάσα.