Αρχική Εκτυπώστε ατην σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα Χάρτης της ιστοσελίδας Ε-mail Join our facebook page
Δραστηριότητες
Πάσχα στη Κάλυμνο
online booking
Myrties Boutique Apartments
Μυρτιές, Κάλυμνος 85 200 Ελλάδα
Τηλ. +30 6986285888
Τηλ. & Φαξ: +30 22430 47306
E-mail: info@myrtiesboutiqueapartments.gr
E.O.T. MHTE : 1143K123K0570501 

Από την Κυριακή των Βαίων μέχρι και το Πάσχα, πρωί και βράδυ, σε όλες τις Εκκλησιές & τα Μοναστήρια γίνονται κατανυκτικές βυζαντινές ακολουθίες.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά την Σταύρωση, παρακολουθήστε τις μεταμεσονύκτιες συνάξεις γύρω από τον Σταυρό για τους θρήνους και το στόλισμα των Επιταφίων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, γίνονται τα Τρισάγια στα μνήματα και το βράδυ η Περιφορά όλων των Επιταφίων με πομπή στη πλατεία του λιμανιού. Μιά πραγματική λαοθάλασσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το Μεγάλο Σάββατο στις 12:00, παρακολουθήστε τη Πρώτη Ανάσταση, και μετά το κάψιμο του Ιούδα (ομοιώματα που κρέμονται έξω από τις εκκλησιές)  όπως του Αγ. Βασιλείου, του Αγ. Γεωργίου στο Πάνορμο, του Αγ. Θεολόγου και πολλών άλλων.

Αργά το μεσημέρι το Μεγάλου Σαββάτου όλες οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το "μουούρι", αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό, μέσα σε πήλινο μεγάλο σκεύος, το τοποθετούν επάνω σε κληματόβεργες, το σφραγίζουν με ζύμη και ψήνεται σχεδόν 24ώρες στο ξυλόφουρνο.

Αν βρεθήτε στη Τέλενδο, θα βιώσετε το κυνηγητό των ανδρών και των παιδιών για το «μουτζούρωμα» ! Όσο οι άντρες ετοιμάζουν το φούρνο και τη θράκα, μαζεύουν την στάχτη και γίνεται η σχετική πλάκα αφού στον κάθε φούρνο μαζεύονται πολλά «μουούρια» !     

Τη Κυριακή του Πάσχα, η Δεύτερη Ανάσταση είναι ιδιαίτερη στον Ι.Ν. της Αναστάσεως και στο μοναχικό εκκλησάκι πάνω στο βράχο, πάνω από το Μαράσι του Αγ. Στεφάνου.

Οι δυναμίτες στα βουνά γύρω από το λιμάνι δίνουν και παίρνουν..... με το ένα βουνό να απαντάει στο  άλλο !

Τη 2η ημέρα του Πάσχα οι Καλύμνοιοι και πάλι επισκέπτονται τα μνήματα των δικών τους ανθρώπων.

Τα έθιμα του νησιού είναι συνδεδεμένα με τη Θάλασσα και το Βυζάντιο !