Αρχική Εκτυπώστε ατην σελίδα Προσθήκη στα αγαπημένα Χάρτης της ιστοσελίδας Ε-mail Join our facebook page
H Κάλυμνος
online booking
Myrties Boutique Apartments
Μυρτιές, Κάλυμνος 85 200 Ελλάδα
Τηλ. +30 6986285888
Τηλ. & Φαξ: +30 22430 47306
E-mail: info@myrtiesboutiqueapartments.gr
E.O.T. MHTE : 1143K123K0570501

... γνήσιες στιγμές ευζωίας !

             Η Τέλεια Αρμονία μεταξύ Θάλασσας και Βράχου !                           

                                           
  Το νησί των Σφουγγαράδων & της Αναρρίχησης !


                                                 

Το τέταρτο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου, βρίσκεται μεταξύ Κω & Λέρου και περιβάλλεται από αρκετά μικρά νησάκια, εκ των οποίων μόνο δύο κατοικούνται, η πανέμορφη Τέλενδος και η δωρική Ψέριμος.Πρόκειται για ένα ορεινό νησί με μεγάλη ποικιλία από αρωματικά βότανα, κυρίως θρίμπη, ρίγανη και θυμάρι, τα οποία ευθύνονται για το εκπληκτικό Καλύμνικο Μέλι.

Η Κάλυμνος είναι γνωστή εδώ και αιώνες ως το Νησί των Σφουγγαράδων. Τα τελευταία χρόνια όμως οι Ευρωπαίοι τη ψήφισαν ως το καλύτερο ευρωπαϊκό προορισμό για αναρρίχηση λόγω της μορφολογίας τους εδάφους της και των πολύ καλών διαδρομών με εξαιρετική θέα. 

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από τη πανέμορφη πρωτεύουσα, Πόθια, η οποία είναι  το Λιμάνι του νησιού, κτισμένη αμφιθεατρικά μεταξύ δυο βουνών. Ψηλά στον απόκρημνο λόφο, βρίσκεται η Μονή των Αγίων Πάντων, όπου δεσπόζει ο Ιερός Ναός και το θαυματουργό σκήνωμα του Αγ. Σάββα του Εν Καλύμνω, η πόλη απλώνεται μέχρι τις παρυφές των Κάστρων της Χώρας και της Χρυσοχεριάς.

Το μεγάλο, προστατευμένο λιμάνι προσφέρει υποδομή και ευκολίες μαρίνας. Η περιήγηση στα στενά σοκάκια, στους Ναούς και τις Εκκλησιές καθώς και στα Μουσεία (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό & Ναυτικό) θα σας προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες σε ότι αφορά στους ντόπιους καλλιτέχνες και πρωτομάστορες, στη λαϊκή και αστική κουλτούρα του πλούτου της Σπογγαλιείας (Αρχοντικό Βουβάλη). 

Στην παραλία βρίσκεται η Ιερά Μητρόπολη του Σωτήρος Χριστού, με το μαρμάρινο τέμπλο, έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Αξίζει επίσης να δείτε το Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τελωνείο και το Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο πίσω δρόμο που σώζονται και τα περισσότερα νέο κλασσικά σπίτια Δωδεκανησιακής Αρχιτεκτονικής.

Στο Χωριό, τη παλαιά Χώρα του νησιού βρίσκεται ο Ναός της Παναγιάς της Χώρας, η πρώτη Μητρόπολη του νησιού, με το ολόχρυσο τέμπλο και με έργα όλων των Καλυμνίων Ζωγράφων & Αγιογράφων.

Θα εντυπωσιαστείτε με την ιστορία του νησιού, ανεβείτε στο Βυζαντινό Μεγάλο Κάστρο της Χώρας γεμάτο μικρές εκκλησιές, για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα, καθώς και το Ενετικό Κάστρο της Χρυσοχεριάς , που έχει χτιστεί πάνω σε αρχαία και βυζαντινά ερείπια και στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται η εκκλησία της Χρυσοχέρας Παναγιάς. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ναός του Καλυδναίου Απόλλωνα των Ελληνιστικών χρόνων. Επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού χτίσθηκε η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του «Χριστού της Ιερουσαλήμ» ή από την Αγία Ελένη καθ’ οδόν προς τα Ιεροσόλυμα ή από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αρκάδιο. 

Μην ξεχάσετε, όσο είστε στη Πόθια, να επισκευθήτε μια από τις αποθήκες επεξεργασίας φυσικών σπόγγων. Μόνο έτσι ίσως γνωρίσετε ένα ελάχιστο κομμάτι της κουλτούρας του σφουγγαριού που έθρεψε γενιές και γενιές Καλυμνίων, πολλές φορές με πικρό ψωμί !

Με ορμητήριο τη Κάλυμνο μπορείτε να κάνετε ημερήσιες εκδρομές σε όλα τα γειτονικά νησιά, Κω, Ψέριμο, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Μαράθι κλπ
  
Το βραδάκι περιπλανηθείτε στα ταβερνάκια και τα ουζερί για να δοκιμάσετε αχινοσαλάτα, χταποδοκεφτέδες, μιρμιζέλι (η χωριάτικη σαλάτα του νησιού) και αρνάκι μουούρι. Για επιδόρπιο να δοκιμάσετε καλύμνικο κοπεχάι και λουκουμάδες με καλύμνικο μέλι !                                        


Στη Κάλυμνο, Καλά να περάσετε & να μας ξανάρθετε !  Θα χαρούμε να σας ξαναδούμε !