Την Παρασκευή πριν την Κυριακή των Βαΐων μητέρες κάνουν “Λαζαράκια” και τα παιδιά γυρνούν στις γειτονιές για να πουν τα κάλαντα της ημέρας.
Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ μετά τα 12 Ευαγγέλια, γίνεται ο θρήνος για Τον Κύριο και μετά αρχίζει η προετοιμασία και η διακόσμηση του Επιταφίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή, μετά την Αποκαθήλωση η παράδοση θέλει την κάθε οικογένεια να θυμάται τους νεκρούς της. Το βράδυ όλοι οι Επιτάφιοι από όλες τις Εκκλησίες συγκεντρώνονται στο λιμάνι και αρχίζει η πομπή. Το πλήθος είναι μεγάλο, αλλά σχετικά ήσυχο και όλοι ψάλλουν τους ύμνους της ημέρας!
Μεγάλο Σάββατο στις 12:00, μετά την Πρώτη Ανάσταση, τα παιδιά καίνε το ομοίωμα του Ιούδα που κρέμεται στο προαύλιο της εκκλησίας. Από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου όλες οι νοικοκυρές ασχολούνται με την προετοιμασία για το «μουούρι» το γεμιστό αρνάκι ή κατσίκακι, το οποίο τοποθετείται σε ένα τεράστιο πήλινο δοχείο, πάνω σε κληματόβεργες και σφραγίζεται με ζύμη. Θα παραμείνει χτισμένο μέσα στον ξυλόφουρνο σχεδόν 24 ώρες.
Αργά τα μεσάνυχτα γίνεται η Ανάσταση με τις Εκκλησίες να ξεχειλίζουν από κόσμο, πολλοί Καλύμνιοι του εξωτερικού προτιμούν να είναι στο νησί τους το Πάσχα, και το «Χριστός Ανέστη» ψάλλεται ξανά και ξανά από όλο το εκκλησίασμα ! Ο Χριστός, ο Κύριός μας Ανέστη ! Νικώντας τον Θάνατο έβγαλε την ανθρωπότητα από το σκοτάδι!
Είναι άνοιξη, η γη έχει αναγεννηθεί, τα λουλούδια έχουν ανθίσει και μοσχοβολούν, η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτικά εορταστική, όλοι γιορτάζουν ! Χριστός Ανέστη !