Εκτός από νησί των Σφουγγαράδων, η Κάλυμνος είναι γνωστή και ως το νησί των Τεχνών και των Γραμμάτων. Οι γόνοι των παλιών σφουγγαράδων, σπουδάζουν, αναπτύσσονται, γνωρίζουν τον κόσμο και διαπρέπουν με το ταλέντο τους στις Τέχνες & τις Επιστήμες εντός και εκτός Καλύμνου. Η Ζωγραφική και ειδικά η Αγιογραφία άνθισαν. Στη περιήγηση των μεγάλων & μικρότερων Ναών του νησιού θα θαυμάσετε τα έργα τους και κυρίως στη Παναγιά της Χώρας, τη παλιά Μητρόπολη της Καλύμνου.
*Μοναστήρια & Εκκλησιές
H Μονή των Αγίων Πάντων & Ο Ι.Ν. Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, με το άφθαρτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Σάββα του Θαυματουργού, H Μονή του Αγίου Παντελεήμονος με τη Θαυματουργή εικόνα του Αγίου που δεν δέχεται πόρτα στην Εκκλησία του, Η Παναγιά Η Κυρά Ψιλή στο Βαθύ, Τα Ησυχαστήρια του Τιμίου Σταυρού στο Καντούνι, του Αγίου Ανδρέα στη Χαλή και τόσα άλλα Μοναστήρια και Ιστορικές Εκκλησιές.
Οι γειτονιές της Καλύμνου, ειδικά αυτές της Πόλης (Πόθιας), καθορίζονται από τους Ναούς των Ενοριών τους, του Χριστού (Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος που είναι και η Μητρόπολη της Καλύμνου), του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, της Παναγίας της Καλαμιώτισας, της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, της Ανάστασης Του Κυρίου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Βασιλείου, της Αγίας Τριάδας κλπ Άλλοι είναι Ιστορικοί Ναοί , άλλοι είναι πιο απλοί, άλλοι είναι μεγάλοι και άλλοι είναι μικροί, όλοι όμως φέρουν τη σφραγίδα της αγάπης των ενοριτών τους και αποδεικνύουν με το καλύτερο τρόπο το υψηλό θρησκευτικό αίσθημα και συναίσθημα των κατοίκων της Καλύμνου.
Ψιλά επάνω από το λιμάνι βρίσκεται το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων και η Εκκλησία του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Πίστεως, ήταν μαθητής του Αγίου Νεκταρίου της Αίγινας. Ο Άγιος Σάββας διέμενε στο Μοναστήρι το οποίο είναι Γυναικείο και ήταν Ο Εφημέριος του.
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Καλύμνου, Η Εκκλησία του Χριστού Σωτήρος, είναι αφιερωμένος στην Αγία Μεταμόρφωση του Κυρίου μας, του Σωτήρος Ιησού Χριστού !
Ο Ι.Ν.του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι, Πολιούχου των ναυτικών. Ειδικά στην Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων, στις 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο το σύνολο του πληθυσμού γιορτάζει μαζί με τους κληρικούς και τις τοπικές αρχές, όχι μόνο στο λιμάνι με την λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου, αλλά και στις πολλές εκκλησίες αφιερωμένες στη Χάρη του.
Η Εκκλησία της Παναγίας της Κεχαριτωμένης στη Χώρα, της πρώτης πρωτεύουσας του νησιού, που χτίστηκε το 1794 με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για την εύρεση της εικόνας της Παναγίας, η οποία κοσμεί το εκκλησία. Η Παναγιά της Χώρας δεν ήταν μόνο η πρώτη Μητρόπολη του νησιού αλλά και το Ληξιαρχείο της εποχής εκείνης.
*Mουσεία
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο – εγκαινιάσθηκε τον Απρίλιο του 2009 στη Πόθια, εκτός από το πανέμορφο χάλκινο άγαλμα της «Κόρης της Καλύμνου» μπορείτε επίσης να θαυμάσετε ευρήματα από την Προϊστορική εποχή μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους.
Tο Αρχοντικό Βουβάλη – στην άλλη πλευρά του κήπου του Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται η Οικία του Νικολάου Βουβάλη (1859-1918) και της συζύγου του. Το κορυφαίου Σπογγέμπορου της Καλύμνου με γραφεία ανά τον κόσμο και κεντρικό γραφείο στο Λονδίνο. Ο Νικόλαος Βουβάλης είναι επίσης ο Μέγας Ευεργέτης της Καλύμνου.
Το Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο – ιδρύθηκε το 1994, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο επί της προκυμαίας στην Πόλη και προβάλει τη ναυτική παράδοση της Καλύμνου, την ιστορία και τους τρόπους αλιείας των σφουγγαριών όλα αυτά τα χρόνια καθώς και πολλά αντικείμενα που βρέθηκαν από αρχαία ναυάγια της περιοχής.
Το Παραδοσιακό Καλύμνικο Σπίτι (Ιδιωτική συλλογή) – Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται κοντά στη Μονή του Αγίου Σάββα, στα Βλυχάδια. Οι επισκέπτης έχουν την ευκαιρία να δουν ένα σπίτι στα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αιώνα και θαυμάστε το πώς ήταν η καθημερινότητα της ζωής εκείνη την εποχή. Έπιπλα και καθημερινά σκεύη, πως ήταν η κουζίνα και το μαγείρεμα, οι πάνες και το ντάντεμα των μωρών και ο χώρος του ζευγαριού και τα ρούχα της οικογένειας.