Myrties Boutique Apartments – Διαμερίσματα στην Κάλυμνο

Μυρτιές

Μυρτιές 9.5 χλμ. Από το Λιμάνι και τη Πόθια

Οι πάρα πολλές μυρτιές που υπήρχαν έδωσαν το όνομά τους στον οικισμό και στη Παναγιά τη Μυρτιώτισσα.  Απέναντι απο τις Μυρτιές με τους εντυπωσιακούς βράχους, είναι το νησί της Τελένδου. Οι Μυρτιές έχουν το προνόμιο να έχουν την ηπιότερη και ωραιότερη θέα προς τη Τέλενδο και μία βοτσαλωτή με ψηλό βοτσαλάκι οικογενειακή παραλία. Στην περιοχή υπάρχουν κυρίως εστιατόρια και μπαρ, μίνι μάρκετ και λίγα τουριστικά μαγαζάκια. Υπάρχει συχνή συγκοινωνία με λεωφορείο για τη πόλη και τις άλλες περιοχές του νησιού.

Από το λιμανάκι των Μυρτιών όλο το χρόνο και το καλοκαίρι ειδικά, καϊκάκια αναχωρούν για Τέλενδο ανά μισάωρο. Η διαδρομή διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Η διαδρομή για Τέλενδο είναι πανοραμική, ειδικά το βράδυ με φεγγάρι στην επιστροφή, βρίσκεσαι μέσα σε μία ασημιά λιμνοθάλασσα.

 

Μελιτσάχας σε πολύ μικρή απόσταση πίσω από τις Μυρτιές είναι ο οικισμός του Μελιτσάχα. Παραδοσιακό λιμανάκι και καταφύγιο για τις ψαρόβαρκες δίπλα στην ομώνυμη παραλία. Ψαροταβέρνες πάνω στην παραλία ικανοποιούν όλες τις γευστικές απαιτήσεις. Στο ύψωμα βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης ο Μελιτσάχας χτισμένος πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας με τα καταπληκτικά ψηφιδωτά.

Η Τέλενδος είναι το νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τουριστική περιοχή των Μυρτιών με τα σπιτάκια της στραμμένα όλα προς την θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί με την υπόλοιπη Κάλυμνο. Λιγοστοί οι κάτοικοι που μένουν μόνιμα στο νησί, αλλά τυχεροί μια που δεν υπάρχουν τροχοφόρα και ζουν μέσα στην ηρεμία ενός ευλογημένου τόπου.

Η απόσταση που χωρίζει τα 2 νησιά είναι 850 μ. και η συγκοινωνία διεξάγεται με καίκια από το λιμανάκι των Μυρτιών.

Κάποτε η Τέλενδος ήταν ενωμένη με την Κάλυμνο. Ένας καταστροφικός σεισμός που έγινε το 554 μ.Χ. χώρισε το νησί από την υπόλοιπη Κάλυμνο. Δείγμα της ενώσεως που υπήρχε είναι τα ερείπια που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας μεταξύ των δυο νησιών τα οποία είναι ορατά κατά την μεταφορά στην Τέλενδο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Η Τέλενδος εκτός από το τουριστικό της ενδιαφέρον έχει και ιστορική σημασία. Ήταν αρχαίος και βυζαντινός οικισμός. Υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί ερείπια κυρίως της παλαιοχριστιανικής περιόδου αλλά και μυκηναϊκά θολάρια. Προσκυνήστε Την Θαυματουργή Παναγιά της Τελένδου. Περπατήστε στα στενά σοκάκια της, ανεβείτε προς το πευκοδάσος, καθίστε στις υπέροχες ψαροταβέρνες της και απολαύστε το φαγητό ή το καφέ σας δίπλα στην ηρεμία του κύματος. Οι  κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Όμορφες παραλίες για κολύμπι είναι ο Χοκλακάς, η Πόθα κ.α.

Το Μασούρι είναι ο οικισμός μετά τις Μυρτιές δυτικά της Καλύμνου απέναντι από την Τέλενδο και αυτό. Παραθεριστικό κέντρο με μεγάλη αμμώδη παραλία που εδω χτυπάει σε πιο έντονο ρυθμό, ο παλμός της τουριστικής περιόδου. Γραφική περιοχή που γύρω της υψώνονται επιβλητικοί βράχοι, θεωρείται η αρχή της αναρριχητικής περιοχής του νησιού.

Στη περιοχή υπάρχουν εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, κλπ

Αξιοθέατο του Μασσουριού είναι το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη πάνω στο βράχο με την πανοραμική θέα (Η Εκκλησιά των Καλοκαιρινών Γάμων).