Myrties Boutique Apartments – Διαμερίσματα στην Κάλυμνο

Τοπική γαστρονομία της Καλύμνου

Όπως κάθε τόπος έτσι και η Κάλυμνος έχει την ιστορία της και κατ’ επέκταση τη γαστρονομία της!

Για να κατανοήσουμε την Καλυμνιακή γαστρονομία θα πρέπει να επισημάνουμε τις ασχολίες των κατοίκων. Πρόκειται για νησιώτες, θαλασσινούς αλλά και κτηνοτρόφους (πολλές φορές και τα δύο μαζί- κτηνοτρόφοι τον χειμώνα, σφουγγαράδες το καλοκαίρι), επαγγελματίες, επιστήμονες, κλπ Έχουμε λοιπόν τη γαστρονομία της θάλασσας, του βουνού, αλλά και την αστική γαστρονομία.

Σε ότι αφορά στην ενδιαφέρουσα τοπική ζαχαροπλαστική, έχουμε και τις ξενόφερτες συνταγές που είτε παρέμειναν αυτούσιες είτε αφομειώθηκαν τροποποιημένες, φερμένες στις συζύγους από τους ταξιδεμένους Σπογγέμπορους του περασμένου αιώνα αλλά και από επαναπατρισμένους μετανάστες αργότερα.

Μερικές Συνταγές Καλύμνου :

  • Τα φύλλα, ντολμαδάκια με μοσχαρίσιο και χοιρινό κυμά, οι παλιοί Καλύμνιοι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής αντικαθιστούσαν το κυμά με τριμμένη γλυκιά κολοκύθα
  • Χταποδι μαγειρευτό, στιφάδο, ξιδάτο, χταποδοκεφτέδες
  • Ρεβύθια στη γάστρα και στο ξυλόφουρνο (το κυριακάτικο φαί της Σαρακοστής) και Ρεβυθοκεφτέδες
  • Μπακαλιάρος λεμονάτος στη κατσαρόλα με πρασοσέλινα και πατάτες
  • Καλαμαράκια μαγειρευτά γιαχνί και Καλαμάρες γεμιστές με ρύζι και κρασί στο φούρνο
  • Ψάρια πλακί και ψαράκια μαρινάτα (σαβόρο)
  • Καβουρμάς το κρέας των Σφουγγαράδων στο μεγάλο ταξίδι
  • Μιρμιζέλι (η τοπική χωριάτικη, με καλύμνικη κριθαροκουλούρα, κοπανιστή πασπαλισμένη με καλύμνικη θρίμπη-θρούμπη)
  • Μουούρι, (το Πασχαλινό Γεμιστό Αρνί που ψήνεται ερμητικά κλειστό στο πήλινο ειδικό σκεύος, πάνω σε αμπελόβεργες 24hr)
  • Καθώς και Λαζαράκια και κουλουράκια
  • Ίστικο από το Αιγίστικο, γίδα κοκκινιστή
  • Σπινιάλο (το εσωτερικό της φούσκας-μαλακό όστρακο, που το αδειάζουν σε μπουκάλι με θαλασσινό νερό και ψήνεται μέσα σ’ αυτό 7μέρες, μετά το στραγγίζουν και το διανθίζουν με λαδολέμονο και κρεμμυδάκι, φοβερός ουζομεζές)
  • Για το τέλος ας αφήσουμε τις Καλύμνικες Υριστές (γυριστές) (λουκουμάς-τηγανίτα) περιχυμένους με το αξεπέραστο θυμαρίσιο μέλι & τα Καλύμνικα Πουγγιά παραγεμισμένα με φρέσκια μυζήθρα που μοσχοβολούν κανέλλα
  • Το Γαλακτομπούρεκο στη Κάλυμνο όπως και το κοπεχάϊ είναι διαφορετικά, το ίδιο και κάποια από τα αμυγδαλωτά
  • Να θυμάστε ότι στη Κάλυμνο, τα Θαλασσινά ειδικά, έχουν άλλη γεύση και είναι τόσα πολλά που πρέπει να φροντίσετε να τα δοκιμάσετε όλα!